Cadrul geografic

Din punct de vedere geografic, comuna Bogdand se situează în zona de piemont a unității denumite Culmea Codrului care la rândul ei se înscrie în cadrul Platformei Sălăjene nordice. Astfel, comuna este impresurată de o parte şi de alta de dealuri împădurite sau acoperite cu pajiști naturale la poalele cărora se întind câmpii cu pământuri roditoare.
 
Comuna se află în judeţul Satu-Mare, situându-se la 60 de km. de oraşul Satu-Mare, pe DJ. 196 şi cuprinde satele:
     ♦ Bogdand
     ♦ Babţa (5 km. de Bogdand)
     ♦ Corund (5 km. de Bogdand)
     ♦ Ser (4 km. de Bogdand).
 
Aflându-se în zona istorică CODRU, spaţiu de interferenţă etnografică şi culturală a judeţelor Maramureş, Sălaj şi Satu-Mare, este învecinată cu următoarele comune:
     ♦ la sud-est cu Samsud
     ♦ la sud-vest cu Chieşd (judeţul Sălaj)
     ♦ la nord-est cu Bicaz (judeţul Maramureş)
     ♦ la nord-vest cu Supur
     ♦ la nord cu Socond
     ♦ la est cu Hodod
 
Cele mai apropiate oraşe faţă de comuna Bogdand sunt: Cehu-Silvaniei (judeţul Sălaj) - 22 km şi Tăşnad (judeţul Satu-Mare) - 28 km, iar cea mai apropiată linie de cale ferată se află la o distanţă de 6 km în comuna Supur, judeţul Satu-Mare.
Are o suprafaţă totală de 82,94 km², iar densitatea populaţiei este de 39,33 locuitori/km².
 
Pârâul Maja scaldă pământurile comunei pe direcția sud-est către nord-vest, având un debit de apă care crește considerabil în perioada ploioasă a anului. Satul Babţa este străbătut de Pârâul Cerna care se varsă mai apoi în Crasna.
 
Populaţia. În urma recensământului din anul 2002, populaţia comunei era de 3262 locuitori după cum urmează:
 
Satul / Etnia Română Maghiară Rromă Germană Flamandă
  BOGDAND 9
1068
0
0
1
  BABŢA
850
4
1
1
0
  CORUND
433
1
74
0
0
  SER
28
787
5
0
0
Total
1320
1860
80
1
1
 
Populaţia activă din comună se cifrează la 1637, numărul salariaţilor din comună este de 141. Majoritatea populaţiei active se ocupă de agricultură şi creşterea animalelor în gospodării personale. O parte din populaţia activă a comunei şi-a găsit loc de muncă în alte localităţi din judeţ sau judeţele limitrofe.